Beertjesbaksels

Diós beigli (walnotengebak)

 

Ingrediënten

500 g bloem
250 g margarine of boter
60 g poeder of basterdsuiker
2 eieren
30 g gist
zout

voor de vulling

250 g suiker
250 g walnoten
2 dl melk
80 g rozijnen
vanillesuiker
citroenrasp
kaneel
paneermeel
1 ei
2 dl water of melk

Bereiding

De gist in een beetje lauwe melk oplossen.
De bloem met de margarine, een snufje zout en de suiker door elkaar roeren, dan de eieren en de gist toevoegen.
Dit alles goed door elkaar mengen.
Er moet een niet al te stijf deeg ontstaan, eventueel wat lauwe melk toevoegen.
Zo lang kneden, totdat het deeg soepel is en van de handen valt.
Toedekken en op een lauwe plaats ± 10 minuten laten rusten.
Intussen de vulling maken.
De rozijnen wassen en drogen.
De walnoten malen.
In een pan de suiker met 2 dl melk of water doen en opkoken.
De gemalen walnoten, kaneel, rozijnen en citroenschil toevoegen.
Al roerende aan de kook brengen, daarna van het vuur nemen.
Dit mengsel mag niet te zacht zijn, anders barst de beigli onder het bakken.
Indien dit mengsel toch te zacht is dan wat paneermeel toevoegen.
Af laten koelen.
Het deeg in tweeën delen en er broodjes van maken.
Op een deegplank of aanrecht beide delen heel dun uitrollen, zodat u een vierkante lap krijgt.
Elke lap besmeren met de helft van het walnotenmengsel.
Oprollen als een Zwitserse rol en op een ingevet bakblik op een afstand van elkaar leggen.
Elke rol op ca. 5 plaatsen elk met een breinaald inprikken.
Een ei met een beetje melk opkloppen en hiermee de beigli insmeren.
Even laten rusten en weer besmeren met het ei.
De oven voorverwarmen en de beiglis bij 170 C ± 1 uur in het midden van de oven gaar bakken.

 

beigli.jpg

2024  www.beertjesbaksels.nl   globbers joomla templates