Beertjesbaksels

Nieuwjaarsrolletjes

Ingredienten:

500 gram bloem
200 gram zachte boter
4 zakjes vanillesuiker
400-500 gram witte basterdsuiker
4 dl water (of melk)
2 eieren
2 tl kaneel of gemalen anijs.


Je doet gewoon alles bij elkaar in een kom en zet er even de mixer in. Simpeler kan niet :-)
Vervolgens schep je steeds een eetlepel deeg in je kniepertjes apparaat en bak je ze ongeveer 30 seconden. Maar je moet zelf even kijken, mijn apparaat staat dan op standje 3.

Hou er wel even rekening mee dat je van dit recept wel tussen de 60 en 70 rolletjes hebt :-)
Ik had de helft van het beslag gemaakt en had er ruim 30.

Er staan ook andere recepten op internet van kniepertjes. Had ik net even gesnuffeld. De ingredienten zijn hetzelfde alleen de verhoudingen zijn wat anders. Bij andere recepten gebruiken ze minder suiker volgens mij en ook geen vanillesuiker, maar met dit recept zijn ze tenminste wel lekker zoet en en ze hebben een heerlijke smaak door de vanillesuiker en eventueel de kaneel. Van dit recept krijg je kneeddeeg en het bovenstaande is schepdeeg. Het kneeddeeg is voor de kniepertjes en dat zijn platte koekjes en niet de rolletjes. Je kunt ze wel oprollen maar ze scheuren en breken makkelijker en daar heb je met bovenstaand recept geen last van want dat is om op te rollen zeg maar.

Je moet ze officieel vullen met slagroom (meeste mensen nemen spuitbussen maar ik neem zelf geklopte slagroom). Vorig jaar heb ik ze ook gevuld met banketbakkersroom en dat was ook erg lekker, maar dat is niet origineel :-)

Je kunt op internet ook zoeken naar recepten, maar dan kom je ook recepten tegen met andere verhoudingen. Dan krijg je een kneeddeeg zeg maar, en het recept wat ik je gaf is schepdeeg. Dat is dus dun. Het keeddeeg is eigenlijk voor kniepertjes. Het verschil tussen een kniepertje en een nieuwjaarsrolletje is eigenlijk niet zo groot. Een rolletje is het wafeltje (als hij nog erg warm is) oprollen om een stokje of steel van een houten lepel, en een kniepertje rol je niet op. Een kniepertje staat symbool voor een jaar dat aan het einde is en dus uitgerold. en een rolletje stelt het nieuwe jaar voor dat nog moet ontvouwen. Zo is het mij uitgelegd. Dus de kniepertjes maak je VOOR oud en nieuw en de rolletjes voor erna :-)
Maar ze smaken bijna hetzelfde. Ik had vorig jaar ook het kneeddeeg gebruikt om rolletjes van te maken. Je proeft eigenlijk geen verschil, maar als je het kneeddeeg gebruikt en dan het wafeltje wil oprollen gaat het veel sneller scheuren.

Nou ik hoop dat jullie het hele verhaal nog een beetje snappen :-)

EET SMAKELIJK

 

IMGP8105.JPGIMGP8104.JPG

 

 

2024  www.beertjesbaksels.nl   globbers joomla templates