Beertjesbaksels

trdelnik

Ingrediënten
Deeg: 500g meel (polohrubá mouka), 80 g boter,2 eieren,3 eetlepels poedersuiker,250 ml melk,1 pakje gist, 5 gram zout. Er zijn 5 stuks trdlelnik uitgekomen uit deze hoeveelheid.Pannering: olie, kaneelsuiker, vanillesuiker


Bereidingswijze
Doe het meel,  de zachte boter, poedersuiker, eieren en zout in een kom. In de lauwe melk doe je een theelepeltje suiker en de gist en dit laat je staan tot de gist gaat werken. Gistmengsel dan toevoegen aan de ingredienten in d kom. Kneed totdat er deeg ontstaat (eventueel meel toevoegen). 20-30 minuten laten rijzen. Verdeel het over 5 bolletjes en rol deze uit zodat de dikte ongeveer 0,5 cm is. Snij het deeg in stukjes 3 cm breed en rol ze vast op een deegrol zodat ze elkaar overlappen. Een houten deegrol eerst met alufolie bedekken. Besmeer trdelnik met olie en bestrooi met kaneelsuiker en vanillesuiker. Plaats trdelnik in een dieper bakblik en zorg dat de uiteinden van de deegrol tegen de kanten van het blik steunen. Het deeg mag de bodem van het blik niet aanraken. Bak in een voorverwarmd oven, 150-160°C, 10-15 minuten totdat trdelnik goud van kleur is.In een gasoven moet je trdelnik af en toe omdraaien. In een heteluchtoven wordt het gelijkmatig gebakken. Eenmaal gebakken, haal trdelnik van de rol af, paneer nog een keer en laat afkoelen.
Eet smakelijk!

 

MIJN AANTEKENINGEN:

Zelf heb ik gewone witte bloem gebruikt want ik heb geen idee wat voor bloem het is die in het recept staat.

Verder heb ik ipv 1 pakje gist 20 gram gedroogde gist gebruikt. Ik gebruik altijd meer gist dat een recept vermeld omdat je dan lekker luchtig deeg krijgt.

Ik had voor de pannering amandelen fijngemalen en er suiker doorheen gedaan, ongeveer half om half. Ik had het deeg ingesmeerd met los geklopt ei en dan het deeg door de suiker met amandelen gehaald.

Ik had het deeg om een deegrol gewikkeld. Ik had eerst bakpapier om de rol gedaan zodat ze zeker niet gaan plakken en dan 3 broodjes om 1 rol gedaan. De rol leg je op een cakeblok dan blijft het deeg vrij hangen anders krijg je een platte kant aan je trdelnik.

Ik had zelf ongeveer 10 trdelniks uit dit recept gehaald.

Bij de tweede keer dat ik ze gemaakt heb had ik kleinere trdelnik gemaakt. Ik heb houten stukjes gebruikt van ongeveer 2,5 cm doorsnede en 15 cm lang.

Ik heb toen bolletjes deeg genomen van ongeveer 100 gram en deze uitgerold tot slierten en deze om de stokjes gedraaid die ik had omwikkeld met bakpapier.

Ik heb de rolletjes op de bakplaat gelegd en laten rijzen. Voor het bakken heb ik ze niet ingesmeerd met ei of olie en er ook geen pannering op gedaan.
Na het bakken heb ik de rolletjes ingesmeerd met gesmolten boter en er een laagje suiker met amandelen en kaneel overheen gestrooid.

 

 

imgp1824.jpg

Bewaren

Bewaren

2024  www.beertjesbaksels.nl   globbers joomla templates