Beertjesbaksels

Zandkoekjes die NIET uitlopen

Kneed van 200 gram  fijne tafelsuiker met 200 gram (room)boter, 400 gram bloem (geen zelfrijzend bakmeel) en 1 ei en een snufje zout een stevig deeg.

Laat het deeg 1 uur rusten in de koelkast (doe ik zelf meestal niet of wat korter)

Deeg uitrollen en er koekjes van vormen met bijvoorbeeld uitstekertjes.

 

Koekjes 8 - 10 minuten bakken op 170 graden. (zelf even in de gaten houden want het hangt ook af van de grootte en de dikte van de koekjes.) Als ik lichte koekjes wil houden zet ik de oven iets lager en bak ik de koekjes iets langer.

 

 

 

 

*Meestal neem ik net iets meer bloem dan in het recept staat, dis hangt echter ook af van de grootte van het ei. Ik probeer ook wel eens een koekje en kijk of het nog uitloopt in de oven en dan voeg ik alsnog wat bloem toe.

Het deeg moet goed stevig zijn, hoe steviger hoe minder het uitloopt, maar het moet natuurlijk niet zo droog zijn dat het helemaal gaat brokkelen.

 

*Je kunt voor de smaak ook vanillesuiker toevoegen en wat cacao voor chocolade koekjes.

 

*Als ik vanillesuiker toevoeg dan gebruik ik meestal 50 gram vanillesuiker en 150 gram fijne tafelsuiker, maar je kunt natuurlijk ook minder vanillesuiker nemen, maar gewoon een totaal van 200 gram suiker.

 

*De koekjes worden wel wat harder en zijn daarom ook erg geschikt voor koek lolly's maar ze lopen niet uit tijdens het bakken en het zijn eigenlijk gewoon een soort zandkoekjes.

 

*Als je brossere koekjes wil kun je ook zeeuwse bloem gebruiken, dat is ook erg lekker.

 

 

2024  www.beertjesbaksels.nl   globbers joomla templates