Beertjesbaksels

Koekjes & koek

Abraham

Abraham van speculaas. Hij is ongeveer 42 cm hoog.

b_250_167_16777215_00_images_stories_Koekjes-koek2_imgp6068.jpgb_250_167_16777215_00_images_stories_Koekjes-koek2_imgp6077.jpg

 

Allemaal speculaasjes

Mini speculaasjes.

b_250_167_16777215_00_images_stories_Koekjes-koek2_imgp6085.jpgb_250_167_16777215_00_images_stories_Koekjes-koek2_imgp6088.jpg

Egeltjes

Egel koekjes.

Gewoon zandkoekjes met chocolade en gemalen amandeltjes.

b_250_167_16777215_00_images_stories_Koekjes-koek2_imgp6041.jpgb_250_167_16777215_00_images_stories_Koekjes-koek2_imgp6042.jpg

Diós beigli (walnotengebak)

Dit is een typisch Hongaars gebak.

Ze eten het met kerst, oud en nieuw en met pasen.

Je hebt ook een variant met maanzaad.

b_250_167_16777215_00_images_stories_decembervreet_imgp6034.jpg

 

Nieuwjaarsrolletjes

Nieuwjaarsrolletjes behoor je te eten op 1 januari na de kniepertjes dus.

 

Volgens de traditie behoren de wafeltjes in december plat, als kniepertie, gepresenteerd te worden en vanaf nieuwjaarsdag als nieuwjaarsrolletje (of rolletje of rollechie(n)). De gedachte hierachter is dat in december het oude jaar zich volledig heeft ontvouwen. Op nieuwjaarsdag symboliseert het rolletje het onbekende nieuwe jaar. De platte versie wordt vooral in Drenthe en Overijssel gegeten, de opgerolde versie (nieuwjaarsrolletjes) meer in Groningen, Twente en de Achterhoek.

Kniepertjes kennen een andere receptuur dan rolletjes. Beide worden in eenzelfde wafelijzer bereid. Rolletjes worden gemaakt van een vloeibaar beslag dat in het ijzer wordt geschonken. Na enkele seconden wordt het uit het ijzer gehaald en vlug rond een houten stokje opgerold tot een rolletje. Eenmaal afgekoeld kan het desgewenst opgevuld worden met slagroom.

Kniepertjesbeslag is een soort deeg. Dit wordt in kleine bolletjes gerold die vervolgens in het ijzer geplaatst worden. Na enkele minuten is het wafeltje gaar en kan het uit het ijzer verwijderd worden om af te koelen en gegeten te worden

 

b_250_167_16777215_00_images_stories_decembervreet_imgp6029.jpgb_250_167_16777215_00_images_stories_decembervreet_imgp6030.jpg

 

Kniepertjes

Kniepertjes.

 

Een kniepertie (knijpertje of kniepertje, soms ijzerkoek) is een zoete, dunne harde wafel die traditioneel rond de jaarwisseling wordt gebakken en gegeten in met name Drenthe, Groningen (kniepertjes, kniepkoukies), Twente (knieperkes), en Gelderland (de Achterhoek).

Knieperties worden gebakken in speciale wafelijzers. Vroeger waren dit gietijzeren knijpijzers die boven het haardvuur werden gehouden. Nu worden elektrische wafelijzers gebruikt.

Het meest lijken knieperties nog op oubliehoorns zoals gebruikt voor schepijs, echter het recept is anders: zoeter, en met kaneel. Direct na het bakken, als het baksel nog warm is, kan het rond een stokje opgerold worden. Na afkoelen blijft een knapperig, hol rolletje over, dat door sommige mensen volgespoten wordt met slagroom. Anderen verkiezen een platgehouden kniepertie.

b_250_167_16777215_00_images_stories_decembervreet_imgp6022.jpgb_250_167_16777215_00_images_stories_decembervreet_imgp6023.jpg

Nog meer speculaas

Ik verveelde me dus nog wat speculaas gemaakt.

Kerstboompjes, poppetjes en kerststerren die je aan een kopje kunt hangen.

b_250_167_16777215_00_images_stories_Koekjes-koek2_imgp5115.jpgb_250_167_16777215_00_images_stories_Koekjes-koek2_imgp5120.jpgb_250_167_16777215_00_images_stories_Koekjes-koek2_imgp5128.jpg

IJskristellen

IJskristallen gebakken van speculaas. De rechter zijn met zuurtjes, dat ziet er een beetje uit als glas.

b_250_167_16777215_00_images_stories_Koekjes-koek2_imgp5082.jpgb_250_167_16777215_00_images_stories_Koekjes-koek2_imgp5123.jpg

Speculaas

Speculaasjes met nostalgische plaatjes geprint of frosty sheets.

b_250_167_16777215_00_images_stories_Koekjes-koek2_imgp5071.jpgb_250_167_16777215_00_images_stories_Koekjes-koek2_imgp5074.jpgb_250_167_16777215_00_images_stories_Koekjes-koek2_imgp5075.jpgb_250_167_16777215_00_images_stories_Koekjes-koek2_imgp5076.jpg

Speculaas kerstboompje

Kerstboompje van speculaas.

b_250_167_16777215_00_images_stories_Koekjes-koek2_imgp5064.jpgb_250_167_16777215_00_images_stories_Koekjes-koek2_imgp5090.jpg

Mini brownies voor sinterklaas

Mini brownies met een toefje botercreme en een suikerdecoratie voor sinterklaas.

b_250_167_16777215_00_images_stories_Koekjes-koek2_imgp4999.jpgb_250_167_16777215_00_images_stories_Koekjes-koek2_imgp5001.jpg

 

Taaitaai

Taaitaai poppen zijn ongeveer 33 cm hoor en 28 cm breed.

b_250_167_16777215_00_images_stories_Koekjes-koek2_imgp4967.jpgb_250_167_16777215_00_images_stories_Koekjes-koek2_imgp4969.jpg

 

Taaitaai poppetjes

Taaitaai poppetjes

b_250_167_16777215_00_images_stories_Koekjes-koek2_imgp4930.jpg

Gevulde speculaas

Kleine gevulde speculaas koeken met zelfgemaakte amandelspijs.

b_250_167_16777215_00_images_stories_Koekjes-koek2_imgp4879.jpgb_250_167_16777215_00_images_stories_Koekjes-koek2_imgp4889.jpg

Halloween

Koekjes als pompoenen.

b_250_167_16777215_00_images_stories_Koekjes-koek2_imgp4740.jpgb_250_167_16777215_00_images_stories_Koekjes-koek2_imgp4743.jpg

Halloween

Koekjes voor Halloween.

b_250_167_16777215_00_images_stories_Koekjes-koek2_imgp4756.jpgb_250_167_16777215_00_images_stories_Koekjes-koek2_imgp4757.jpg

Macarons

Weer een ander figuurtje, maar ook weer macarons.

b_250_167_16777215_00_images_stories_Koekjes-koek2_imgp4452.jpgb_250_167_16777215_00_images_stories_Koekjes-koek2_imgp4453.jpgb_250_167_16777215_00_images_stories_Koekjes-koek2_imgp4448.jpgb_250_167_16777215_00_images_stories_Koekjes-koek2_imgp4449.jpg

Kokosmakronen

Kokosmakronen.

b_250_167_16777215_00_images_stories_Koekjes-koek2_imgp4426.jpgb_250_167_16777215_00_images_stories_Koekjes-koek2_imgp4429.jpg

Allemaal macarons

Allemaal verschillende macarons.

b_250_167_16777215_00_images_stories_Koekjes-koek2_imgp4392.jpgb_250_167_16777215_00_images_stories_Koekjes-koek2_imgp4393.jpgb_250_167_16777215_00_images_stories_Koekjes-koek2_imgp4395.jpgb_250_167_16777215_00_images_stories_Koekjes-koek2_imgp4396.jpgb_250_167_16777215_00_images_stories_Koekjes-koek2_imgp4397.jpgb_250_167_16777215_00_images_stories_Koekjes-koek2_imgp4400.jpgb_250_167_16777215_00_images_stories_Koekjes-koek2_imgp4402.jpg

Brownie met hazelnoot en mini marshmellows

Brownie naar het recept van Rudolph van Veen met stukjes hazelnoot en mini marshmellows.

b_250_167_16777215_00_images_stories_Koekjes-koek2_imgp4387.jpgb_250_167_16777215_00_images_stories_Koekjes-koek2_imgp4388.jpg

2018  www.beertjesbaksels.nl   globbers joomla templates