Dropjes

Een paar recepten om zelf dropjes te maken

 

Drop (recept met agar agar)
(circa 25 stuks)

Breng het water met de dropsiroop, salmiakpoeder, suiker en zoethoutpoeder zachtjes aan de kook. Voeg vervolgens de Agar Agar toe en laat het geheel 30 seconden doorkoken. Doe het mengsel in de bakvorm en laat dit langzaam opstijven. Haal na het opstijven het mengsel (drop) uit de vorm en leg het op een snijplank. Snijd de drop in ouderwetse dropruiten en wentel deze door de fijne kristalsuiker en klaar is je home-made drop!

Drop (recept met tarwebloem)

Snijdt de zoethout in kleine stukjes. Doe ze in een kleine pan met 250 ml water en breng het geheel aan de kook.
Giet het mengsel na ongeveer 5 minuten door een zeef en vang het gezweefde mengsel op in een nieuwe kleine pan, zodat er een egaal zoethoutextract ontstaat.
Zet de nieuwe pan op het vuur. Damp het extract verder in tot je de hoeveelheid overhoudt van een klein expresso-kopje. (circa 50 ml)
Doe er vervolgens 3 theelepels bruine suiker en een ½ e theelepel salmiak in.
Laat dit mengsel op een zacht pitje staan, terwijl je regelmatig even roert.
Leg een vel gelatine in een bakje water en laat dit vel circa 5 minuten weken.
Maak ondertussen een papje van 3 theelepels tarwebloem en een klein scheutje water.
Voeg, al roerend, het geweekte gelatinevel en het bloempapje aan het zoethout extract toe, terwijl je goed blijft roeren, om te voorkomen  dat er klonten ontstaan.
Blijf alsmaar doorroeren tot er een glad en gebonden mengel ontstaat.
Giet het mengsel op aluminiumfolie, wat je van te voren ingevet hebt.
En dan nog even geduld: laat het drop een paar dagen staan, tot hij genoeg uitgehard is…

Drop (recept met gelatine en tarwebloem)

1. Kook stukjes zoethout in 250 ml kraanwater. Pas op voor overkoken!
2. Schenk na 5 minuten het zouthoutextract door het zeefje over in een ander pannetje.
3. Damp het extract in tot er nog ongeveer 50 ml over is.
4. Los 3 theelepels stroop of bruine suiker hierin op.
5. Voeg ½ theelepel salmiak toe voor gewone drop of 1½ theelepel salmiak voor zoute drop.
6. Laat een vel gelatine 5 min. in een beker water weken.
7. Maak ondertussen op een schoteltje een papje van 3 theelepels tarwebloem en 2 eetlepels  water
8. Voeg aan het kokende zoethoutextract, terwijl je blijft roeren, de gelatine en het bloempapje toe. Er mogen geen klonten ontstaan! Pas op het mengsel brandt snel aan.
9. Als het mengsel glad en gebonden is, giet je het uit op een stuk licht ingevet aluminiumfolie
10. Laat de drop enkele dagen uitharden.

 

 

Recepten komen van de site: http://www.zelfmaakrecepten.nl/drop-zelf-maken/